logo_esof_2010.jpg

Concurs "Què pot fer la ciència per a la societat?"


L'any 2008 es va fer a Barcelona l'ESOF 2008 i a la ciutat es van congregar més de 4.000 científics europeus, periodistes científics i directius d'empreses en el camp de la recerca avançada. La FCRI i el Departament d'Educació van posar en marxa el format "Investiga la Investigació". Es tractava d’un projecte en que nois i noies de diferents instituts es van posar a treballar junts com autèntics reporters de televisió. Cada reportatge tenia com a protagonista un premi Nobel. D’aquesta manera l’ESOF 2008 s’apropava també als joves catalans.

L’ experiència va ésser un èxit, pel procés d’elaboració dels reportatges, pels resultats aconseguits i per haver pogut viure la ciència de la mà de científics d’alt nivell. En definitiva, la ciència va poder arribar als joves d’una manera molt diferent a com normalment ho fa des de l’aula.

L’organització de l'ESOF 2010, que es farà l'any proper a Torí, es proposa fer ara una experiència similar: "What can Science do for Society?". Els joves podran convertir-se en periodistes científics altra vegada però aquest cop el punt de partida és un tema en comptes d’un personatge. Amb aquesta proposta, ESOF 2010 invita als joves europeus a participar en una experiència única, en la que ells mateixos són els que tenen alguna cosa a dir. Ells són els que ens diran amb els seus reportatges, què pot fer la ciència per a la societat. Evidentment, primer hauran de treballar per a descobrir-ho. Més avall, clicant a "bases del concurs", trobareu els detalls de la convocatòria.

El Departament d'Educació i la FCRI, a part de transmetre la proposta a tots els centres del sistema educatiu català, proposen fer més: crear una plataforma de treball en col·laboració per ajudar a que els nostres nois i noies que participin en l'iniciativa facin els millors reportatges possibles. Es tracta de fer un apropament a la ciència a través del periodisme i el món audiovisual. Així doncs, alhora que s’endinsen en la ciència també ho fan en la comunicació d’aquesta.

Això s'estructurarà en unes sessions de formació-revisió dels treballs a mida que es vagin fent, a més d'una plataforma per Internet que farà possible que els equips participants rebin comentaris que els ajudin a millorar els seus treballs abans de presentar la versió definitiva al concurs. Aquesta plataforma serà la wiki ESOF2010. Com passa en les competicions esportives, l'important és participar, però cal fer-ho intentant guanyar i volem ajudar a que això passi.BASES DEL CONCURS

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ (Aquest formulari es tancarà el 13 de desembre).

Sessió informativa: feta el dimecres 2 de desembre a les 16:30h. Accès a la videoconferència i a la presentació mostrada.

Per dubtes o més informació podeu contactar a Míriam Marti de la FCRI al 93.268.77.00 o a miriam.marti@fcri.cat